Jak leczyć ból gardła?

Jak wiadomo ból gardla najczęściej występuje wspólnie z kluciem, pieczeniem, drapaniem czesto również chrypką. Potrafi być też tak dotkliwy, że mowienie czy może polykanie sprawiają ogromne trudności. Często bol gardła pojawia się nagle, po przemarznięciu, przegrzaniu albo rownież po wielogodzinnym mówieniu. Płukanie bolacego gardla ciepła wodą z dodatkiem soli może pomóc organizmowi w pozbyciu się bakterii, ktore postanowiły osiedlić się w tym miejscu wywołując zapalenie. W szklance wody należy rozpuścić jedną łyżeczkę soli kuchennej oraz takim roztworem plukać chore gardlo parę razy dziennie. Smak nie może być przyjemny oraz trzeba uważać, by płyn nie przedostawał się do przelyku. Niektórzy dodają do roztworu odrobinę miodu, nie mniej jednak smak takiej mikstury może być dużo bardziej odstręczający niż sama woda z solą. Napar z szałwii może być doskonalym lekiem przeciwzapalnym oraz odkażającym służącym do płukania gardła i jamy ustnej przy anginie i chrypce. Ból gardła zdarza się niejednemu z nas. Może występować podczas każdej pory roku. Pojawia się najczęściej na przelomie zimy oraz wiosny, z kolei latem najczęściej doskwiera dzieciom w każdym wieku. Kłuje, drapie, piecze, utrudnia połykanie, zabiera sen z powiek – to także najczestsze objawy bolu gardła. Czy może istnieją jakieś sposoby, by zapobiec tej uciążliwej dolegliwości albo chociaż, by ją złagodzić? Otóż tak, oto domowe, wyprobowane sposoby na ból gardła. O ich cudownej wlaściwości, wiedziały zatem już nasze babcie. Czas przekonać się o niej na własnej skórze. Obecnie dostępnych może być dużo skutecznych środków farmakologicznych w postaci tabletek do ssania, syropów oraz aerozoli. Czesto nie mniej jednak nie mamy w domowej apteczce nic na ból gardla lub również dla zasady nie chcemy z nich korzystać. Można wówczas złagodzić ból gardła domowymi sposobami naszych babć. Wielu lekarzy zaleca rosół przy okazji każdej infekcji. Pożywny płyn działa wzmacniajaco, rozgrzewająco oraz pozwala organizmowi zebrać siły na pozbycie się mikroskopijnych intruzów. Ostry ból gardła sprawia, że przyjmowanie innych pokarmow niż płynne, może być też utrudnione. W przypadku bolącego gardła ciepły bulion spełnia parę funkcji na raz. Popijanie zupy pozwala na nawilżanie błony śluzowej oraz jednoczesne wypłukiwanie bakterii. Kiedy te trafią do naszego ukladu trawiennego, poradzą sobie z nimi soki trawienne. Sól zawarta w wywarze działa przeciwzapalnie oraz umożliwia odkażanie gardła. Sok z buraka czerwonego od dawna znany może być jako wspanialy specyfik na bolące gardło. Skoro nie mamy świeżego soku z buraków gardło można także płukać rozcieńczonym koncentratem (wg instrukcji na opakowaniu). Bolące gardło towarzyszy: przeziebieniu, objawom grypy, anginie, zapaleniu krtani, zapaleniom gardła. Pojawia się wtedy, gdy przebywasz w pomieszczeniu o suchym albo zadymionym powietrzu. Zdarza się także u osób, które dużo mówią, pomiędzy innymi nauczycieli. Podrażnione gardło najczęściej występuje u ludzi, którzy mają trudności z oddychaniem poprzez nos. Zatem, w trakcie oddychania ustami, narażają gardło bezpośrednio na kontakt z wirusem. Najprostszym oraz najszybszym sposobem na złagodzenie bólu gardła są płukanki. Do sporządzenia płukanki wykorzystujemy ziola o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, wstrzymujacym namnażanie się wirusów oraz jednocześnie łagodzacym ból. Doskonale nadają sie do tego rumianek, szałwia albo kwiaty czarnego bzu. Niektórzy starają sie ratować przed bólem gardla popijając syropy na kaszel. Naturalnie posiadaja one składniki, które powinny przynieść pewną ulgę. Zawieraja pomiędzy innymi środki leczenia przeciwzapalne i przeciwbólowe. Nie mniej jednak zamiast siegać po farmaceutyki bez konsultacji z lekarzem, lepiej samemu przyrządzić właściwy syrop. Wystarczy pokroić w kostkę cebule oraz przesypać ją cukrem. Całość należy przykryć oraz postawić w miejscu o temperaturze pokojowej. Wydzielający się sok można z powodzeniem stosować na bolace gardło i odmienne objawy przeziębienia. Płucz gardło wodą z dodatkiem soli – jedna lyżeczka soli na szklankę wody. Czynność tą powtarzaj 3-4 x dziennie. Napar z szałwii – może być doskonałym lekiem przeciwzapalnym oraz odkażającym, służacym do płukania gardła i jamy ustnej przy anginie i chrypie. Gardło należy płukać co trzy godziny. Zioła sa dostępne w aptece oraz sklepie zielarskim. Duża ulgę przynosi również plukanie gardła naparem z kory dębu i rumianku. Płyn, który chcemy wykorzystać do płukania gardła powinien być też silny. W tym celu dwie łyżeczki suszonych ziól, zalewamy ½ szklanki przegotowanej lekko przestudzonej wody oraz pozostawiamy pod przykryciem na około 15 minut. Tak przygotowanym płynem płuczemy gardło parę razy dziennie. W czasie infekcji dróg oddechowych należy pić jak najwięcej płynów. Pozwala to także na utrzymanie śluzówek w adekwatnej wilgotności. Dzięki temu potrafią one lepiej radzić sobie ze zwalczaniem chorobotworczych drobnoustrojów. W zasadzie nie posiada znaczenia, jakie napoje pijemy, ale zawsze należy z umiarem podchodzić do napojów słodzonych oraz unikać gazowanych. Najlepsze będą herbatki ziołowe z dodatkiem sokow albo zwykła woda mineralna. Uważać należy również na cytrynę, ktora może podrażnić bolące zatem już gardło. Cebule należy zetrzeć na tarce, odcisnąć dokladnie sok. Do soku można dodać miod i cytrynę. Należy pić po 2 łyżeczki syropu 4-6 razy w ciągu dnia. Płukanie gardła sokiem z buraków – sok powinien składać się ze szklanki świeżego soku z burakow i jednej łyżki stołowej octu. Gardlo należy plukać 6-10 razy w tygodniu. Należy pamiętać, by temperatura płukanki była zbliżona do temperatury ciała. Do płukania gardla, można wykorzystać także roztwór przygotowany z ciepłej przegotowanej wody (1 szklanka) oraz łyżeczki soli kuchennej. Miód może być skutecznym środkiem, używanym w przypadku sezonowych przeziębień. Pomaga także zwalczyć ostre bóle gardła. W zasadzie można stosować każdy rodzaj miodu: malinowy, rzepakowy, koniczynowy, tymiankowy, lawendowy czy może spadziowy, ale najbardziej polecany może być miód lipowy. W celu wykorzystania jego leczniczych właściwości należy rozpuścić jego w przegotowanej oraz przestudzonej wodzie. Jej temperatura nie powinna przekraczać 40 stopni Celsjusza. Przyjmuj dziennie około 3 litrów płynów. Na chore gardło najlepiej pić herbatkę z sokiem malinowym, naparem z lipy, z miodem, naparem z czarnego bzu, kompot z imbiru i płyny bogate w witaminę C jak np. sok pomarańczowy, grejpfrutowy, woda z dużą ilością cytryny. Płukanie gardla ziołami to także dobry pomysl. Jak przygotować taką płukanke? Wbrew pozorom, może być to także banalnie proste. Wystarczy dokładnie wymieszać 10 g liści orzecha włoskiego, 10 g liści babki lancetowatej oraz 10 g rumianu szlachetnego, łyżkę mieszanki zalać szklanka gorącej wody. Napar należy ogrzewać poprzez 20 minut oraz przecedzić. Gardło płucze się naparem 2-3 razy dziennie. Jeżeli płukanie powoduje odruch wymiotny, można zstąpić je naparami do picia. Napary musza być też nieco łagodniejsze. Napar sporzadzamy z jednej łyżeczki ziela zalanego jedna szklanka wody. Po wystudzeniu popijamy napar małymi łykami, nawilżając wysuszone śluzówki. Wlaściwości bakteriobojcze czosnku sa znane od tysiecy lat. Niestety stosowanie tego naturalnego antybiotyku może być uciążliwe ze względu na mocny zapach, który może być też trudny do zniesienia poprzez otoczenie. Jeśli nie musimy wychodzić do pracy, jesteśmy w stanie skusić się na kanapkę z rozgniecionym czosnkiem. Rozgniatanie pozwala na skuteczne wydobycie z rośliny jej leczniczych składników. W przypadku bólu gardła zalecane może być dodanie czosnku w napoju. Jednym z pomysłów może być mikstura składająca się z letniego mleka, miodu oraz czosnku. Skoro boli nas gardło, należy zadbać, by w pomieszczeniu, w którym przebywamy utrzymywała się duża wilgotność. Najlepiej może być wyposażyć się w nawilżacz powietrza (do kupienia tutaj). Jeśli nie posiadamy nawilżacza, dobrym oraz skutecznym rozwiązaniem może być występowanie na ciepły kaloryfer mokrego recznika. Pij dużo płynów – przyjmuj dziennie około 3 litrów. Na chore gardło najlepiej pić: herbatę z sokiem malinowym, naparem z lipy, naparem z czarnego bzu, kompot z imbiru, płyny bogate w witamine C, jak np.: sok pomarańczowy, woda z duża ilością cytryny – to także najlepsze domowe sposoby na bol gardła u dzieci. Do sporządzenia naparu, jesteśmy w stanie wykorzystać także lipę oraz tymianek.

Informacje o bolgardla

Blog o bólu gardła
Ten wpis został opublikowany w kategorii Ból gardła, Na ból i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s