LaryngUp lek z apteki na infekcję górnych dróg oddechowych z substacją laktoferyna

LaryngUp to suplement diety wspomagający prawidłowe funkcjonowanie jamy ustnej i gardła podczas infekcji górnych dróg oddechowych. Swoją skuteczność zawdzięcza unikalnej kompozycji składników pochodzenia naturalnego: laktoferynie, witaminie C  oraz mentolowi.

Skład:

Składnik 1 tabletka zawiera: 4 tabletki zawierają:
Laktoferyna 30 mg 120 mg
Witamina C 15 mg* 60 mg**
Mentol 2 mg 8 mg

*25% – zalecanego dziennego spożycia
**100%  – zalecanego dziennego spożycia

Substancje dodatkowe:

Substancja słodząca: sorbitol, substancja przeciwzbrylająca: stearynian magnezu, aromat cytrynowy i olejek miętowy.

Wartość energetyczna Laryngup:
100g produktu – 383,8 kcal
1 tabletka – 9,6  kcal

Sposób użycia:

Ssać po 1 tabletce 4 razy dziennie. Nie należy przekraczać zalecanej dawki dziennej. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.

Przechowywanie:

Przechowywać w suchym, niedostępnym dla dzieci miejscu, w temperaturze pokojowej (15-25°C). Chronić przed światłem i wilgocią. Numer partii i data ważności podane są na opakowaniu.

Przeciwwskazania:

Nadwrażliwość na białka mleka krowiego lub którykolwiek ze składników preparatu. Nie zaleca się stosowania preparatu podczas ciąży i karmienia piersią.

U dzieci stosować po konsultacji z lekarzem.

Uwagi:

Ze względu na specyficzną strukturę tabletki jej brzegi mogą być nieznacznie ukruszone, a na jej powierzchni można niekiedy zaobserwować żółte plamki. Nie stanowi to żadnej wady jakościowej produktu.

Zawartość opakowania LaryngUp:

16 tabletek do ssania pakowanych po 8 w blistrze.

Miejsce wytwarzania:

CSI „Jedność”, ul Piłsudskiego 32, 05-600 Grójec.

Producent LaryngUp:

Farma-Projekt Sp. Z o.o., ul. Salwatorska 14, 30-109 Kraków

Laktoferyna to naturalne białko występujące m. in. w mleku, ślinie, łzach i innych wydzielinach śluzowych człowieka. Dzięki swoim unikalnym właściwościom laktoferyna ma istotne znaczenie dla ludzkiego organizmu. Substancja ta korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego oraz wzmacnia mechanizmy obronne, gdy pojawia się ryzyko infekcji. Pełni ważną rolę jako pierwsza linia obrony organizmu przed chorobotwórczymi drobnoustrojami.

W ostatnich latach wiele badań poświęcono zagadnieniom mającym na celu wyjaśnienie mechanizmu działania laktoferyny i już dziś wiadomo, że jest on złożony. Laktoferyna zdolna jest do bezpośrednich interakcji ze ścianą komórkową bakterii oraz strukturami powierzchniowymi wirusów dzięki czemu wykazuje przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne działanie. Jeden z najlepiej poznanych przeciwbakteryjnych mechanizmów działania laktoferyny wynika z jej zdolności do wiązania jonów żelaza. Warto wiedzieć, że większość chorobotwórczych bakterii do wzrostu i rozwoju wymaga obecności tego pierwiastka w swoim środowisku, dlatego jego usunięcie z miejsca wzrostu bakterii poprzez związanie z cząsteczką laktoferyny skutkuje zahamowaniem ich namnażania.Ponadto badania wskazują na antynowotworowe właściwości laktoferyny i jej korzystny wpływ na pracę jelit.

LaryngUp zawiera w swoim składzie laktoferynę, która korzystnie wpływa na funkcjonowanie komórek układu odpornościowego i reguluje odpowiedź immunologiczną w przypadku wystąpienia infekcji gardła. Szczególną uwagę warto zwrócić na przeciwwirusowe działanie laktoferyny w związku z faktem, że około 70-80% infekcji gardła powodowanych jest właśnie przez wirusy. Przeciwwirusowe właściwości laktoferyny w połączeniu z jej przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybicznym działaniem ukazują unikatowość preparatu Laryng Up.

Anty-adenowirusowa aktywność protein mleka: laktoferyna zapobiega występowaniu infekcji wirusowych

Daria Arnold a, Assunta Maria Di Biase b, Magda Marchetti b,
Agostina Pietrantoni b, Piera Valenti c, Lucilla Seganti a, Fabiana Superti b,
a. Institute of Microbiology, University ”La Sapienza”, Rome, Italy
b. Department of Ultrastructure, Istituto Superiore di Sanita’, Viale Regina Elena, 299, 00161 Rome, Italy
c. Institute of Microbiology, II University of Naples, Naples, Italy
Received 26 April 2001; accepted 10 September 2001

Abstrakt

Wybrane białka mleka analizowano pod kątem ich hamującego działania na powstawanie infekcji adenowirusowych in vitro. Do badanych protein należały: mucyna, α-laktoalbumina, β-laktoglobulina, laktoferyna wołowa oraz laktoferyna ludzka. Otrzymane wyniki wykazały, że mucyna, α-laktoalbumina i β-laktoglobulina nie zapobiegały wystąpieniu efektu cytopatycznego, podczas gdy laktoferyna była w stanie powstrzymać replikację adenowirusową w zależności od podanej dawki. Przeprowadzono dalsze badania, w których laktoferyna dodawana była do komórek podczas różnych faz infekcji wirusowej. Otrzymane wyniki ukazały, że laktoferyna była w stanie zapobiec wystąpieniu replikacji wirusów kiedy była podawana przed i w trakcie fazy adsorpcji wirusowej, jak również gdy była obecna w trakcie całego procesu replikacji wirusowej. Ukazuje to, że działanie laktoferyny ma miejsce we wczesnej fazie replikacji wirusowej.

© 2002 Elsevier Science B.V. Wszelkie prawa zastrzeżone.


Antybakteryjne właściwości laktoferyny

Havard Jenssen, Robert E.W. Hancock
Centre for Microbial Diseases and Immunity Research, #232 – 2259 Lower Mall Research Station,
University of British Columbia, Vancouver, British Columbia, V6T 1Z4, Canada
Received 19 March 2008; accepted 23 May 2008

Abstrakt

Mleko stanowi niezbędne źródło pożywienia dla potomstwa ssaków w tym również ludzi. Oprócz tego, że posiada ono wartości odżywcze jest również bogatym źródłem białka, w tym laktoferyny. Laktoferyna jest wielofunkcyjnym białkiem, które wnikliwie zostało przebadane na przełomie ostatnich dziesięcioleci. Laktoferyna najbardziej znana jest ze względu na zdolność wiązania jonów żelaza, co doprowadziło do odkrycia jej przeciwbakteryjnego działania. Dodatkowo laktoferyna wykazuje silne działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze oraz przeciwpasożytnicze w szerokim spektrum gatunków.
W trakcie rozwoju niemowląt laktoferyna uznawana jest za istotną cząsteczkę obronną. W niniejszej pracy skoncentrowano się na przeciwdrobnoustrojowym działaniu laktoferyny, kładąc szczególny nacisk na jej działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, chociaż jej działanie przeciwgrzybiczne i przeciwpasożytnicze również zostało omówione.

2008 Opublikowano przez Elsevier Masson SAS.


Antywirusowe działanie laktoferyny

B.W.A. van der Strate a,b, L. Beljaars a, G. Molema a,b, M.C. Harmsen b, D.K.F. Meijer a
a Department of Pharmacokinetics and Drug Delivery, Groningen University Institute for Drug Exploration (GUIDE),
A. Deusinglaan 1, 9713 AV Groningen, The Netherlands
b Department of Pathology and Laboratory Medicine, Groningen University Institute for Drug Exploration (GUIDE),
University Hospital Groningen, Hanzeplein 1, 9713 GZ Groningen, The Netherlands
Received 1 August 2001; accepted 3 September 2001

Abstrakt

Laktoferyna (LF) jest glikoproteiną  wiążącą żelazo, która obecna jest w różnych wydzielinach błon śluzowych. Przypisuje się  jej wiele biologicznych funkcji jak transport metali, ale jest ona również istotnym składnikiem odporności nieswoistej. Laktoferyna posiada właściwości przeciwdrobnoustrojowe w kierunku bakterii, grzybów i wirusów. Praca ta stanowi przegląd obecnej wiedzy dotyczącej antywirusowego działania laktoferyny i możliwych antywirusowych mechanizmów działania tej proteiny. Laktoferyna wykazuje działanie antywirusowe zarówno w kierunku wirusów DNA jak i RNA, włączając w to rotawirusy, oddechowy wirus syncycjalny, wirus opryszczki i HIV. Antywirusowe działanie LF ma miejsce we wczesnej fazie infekcji. Laktoferyna zapobiega przeniknięciu wirusa do komórek gospodarza w wyniku zablokowania receptorów komórkowych lub poprzez bezpośrednie przyleganie do cząsteczek wirusa.

© 2001 Opublikowano przez Elsevier Science B.V.

Informacje o bolgardla

Blog o bólu gardła
Ten wpis został opublikowany w kategorii Ból gardła i oznaczony tagami . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

9 odpowiedzi na „LaryngUp lek z apteki na infekcję górnych dróg oddechowych z substacją laktoferyna

  1. Edyta pisze:

    LaryngUp to bardzo mało znany lek. A szkoda bo jest dość skuteczny. Ból gardła pojawia się najczęściej niespodziewanie. Gdy kładliśmy się spać, wszystko było w najlepszym porządku, rano natomiast wstajemy z uczuciem drapania w gardle, trudniej nam przełykać. Z biegiem dnia dolegliwość nasila się, czujemy się rozbici, rozkojarzeni, zmęczeni, boli nas głowa i dokucza nam podwyższona temperatura.
    Najbardziej prawdopodobne jest, że zaatakował nas jakiś wirus z powietrza. Jest wiele możliwości zarażenia się, czy to w komunikacji miejskiej, sklepie czy w pracy. Być może nasza naturalna odporność wskutek stresu, niewyspania, przemęczenia się spadła na chwilę i właśnie wtedy przyplątał się wirus. Przyczyn może być wiele, bardzo często nie da się ich nawet dokładnie ustalić. Najważniejsze to wziąć się za walkę z dolegliwością.

  2. Magi pisze:

    laktoferyna jest dość skuteczna w leczeniu bólu gardła – tak słyszałam

  3. Mogil pisze:

    Bierzecie na własne ryzyko. Moja opinia jest niejednoznaczna, nie zauważyłam poprawy bolącego gardła

  4. wandzia pisze:

    Widziałam reklamę w telewizji i postanowiłam spróbować, ale mnie nie przekonał ten lek.

  5. robert pisze:

    To nie jest coś takiego jak polopiryna. Zawiera laktoferynę o właściwościach przeciwbakteryjnych. To białko z powinowactwem do żelaza, które łapie przez to blokuje dostępność dla bakterii.

  6. donata pisze:

    ja właśnie używam laryngup, bo jest bardzo skuteczny i mogę go wszystkim polecić

  7. malwina pisze:

    larugup brałam przez blisko tydzień aż wreszcie skończyło mi się przeziębienie, ale to pewnie mała zasługa tego leku

Skomentuj

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s