Alcep syrop – cebula która łagodzi kaszel

Alcep to syrop cebulowy. Preparat wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne.

Syrop stosuje się w infekcjach bakteryjnych górnych dróg oddechowych, kaszlu, zapaleniu krtani.

Skład

Allii cepae extractum fluidum20,00 cz. Saccharum62,00 cz. Aqua dest.18,00 cz. Lek stosuje się doustnie
Dzieci od 6 lat: 3 razy na dobę po 5 ml.
Dorośłi i młodzież 3 razy na dobę po 15 ml.
Do opakowania dołączona jest miarka.

Sposób użycia

Dzieci: 3-4 razy dziennie po łyżeczce od herbaty. Dorośli: 3 razy dziennie po łyżce.

Dlaczego cebula?

Wprawdzie przysłowie mówi, że „od cebuli się kuli”, ale jeżeli chodzi o gardło, to właściwości zdrowotne są udowodnione. Najbardziej cenione jest działanie bakteriobójcze cebuli, wywierane tak przez składniki lotne (fitoncydy), uwalniające się podczas krojenia lub miażdżenia cebuli, jak i przez związki nielotne, znajdujące się w miąższu. Od dawna wykorzystywana jest również do pobudzania wydalania moczu i w ogóle do odprowadzania nadmiaru wody z organizmu. Ponadto cebula łagodnie obniża podwyższone ciśnienie krwi i jest czynnikiem witaminizującym o dużym znaczeniu. Cebula jest tez popularną przyprawą kuchenną bogatą w siarkę, zwiększającą odporność organizmu na choroby. W krajach, gdzie spożycie cebuli jest bardzo duże, obserwuje się nieco niższą zapadalność na choroby nowotworowe. Miazga ze świeżej cebuli, podana w formie okładów, rozszerza podskórne naczynia krwionośne i powoduje uczucie palenia i miejscowe zaczerwienienie skóry. Działa także bakteriobójczo. Natomiast miazga z cebuli ugotowanej lub pieczonej nie wywołuje przekrwienia skóry, zachowuje jednak w znacznym stopniu swoje działanie bakteriobójcze i odmiękczające. Cebula to roślina dwuletnia, a nawet bylina. Kwitnie od czerwca do sierpnia. Ojczyzną cebuli była Azja Środkowa i północno-zachodnie Indie. Na Wschodzie i krajach śródziemnomorskich uprawiano cebulę od najdawniejszych czasów. Egipcjanie używali ją jako pożywienia dla niewolników wznoszących gigantyczne grobowce faraonów, zapobiegała w szerzeniu się chorób epidemiologicznych. Jak podają stare kroniki, nie było wolno spożywać krajanej cebuli (powoduje łzawienie) w starożytnym Egipcie, w „święta radosne”. Obecnie uprawia się różne odmiany cebuli prawie we wszystkich częściach świata, jedynie w Azji Wschodniej cebula siedmiolatka od dawna zastępuje naszą cebulę. W Europie Środkowej rozprzestrzeniła się uprawa cebuli prawdopodobnie z Włoch. Polska zajmuje wysokie miejsce na świecie w uprawie i eksporcie cebuli. Cebula należy do najbardziej rozpowszechnionych i lubianych roślin warzywnych i przyprawowych na świecie, znajduje również zastosowanie jako roślina lecznicza. Surowcem zielarskim jest świeża cebula, zbiera się wyłącznie zdrowe i dojrzałe cebule. Po odcięciu szczypioru pakuje się je do worków jutowych lub rozpościera cienką warstwą na ramach i przechowuje w temperaturze od 3 do 5 stopni C i wilgotności względnej powietrza 60%. Suszonych cebul używa się bardzo rzadko. Cebula ma ostry zapach oraz słodkawo-korzenny smak i drażni gruczoły łzowe. Substancje zawarte w cebuli są zbliżone do substancji czosnku. Cebula zawiera, oprócz dwuwodoroalliiny i organicznych związków siarki, glikozyty flawonowe, pektynę i glukokininy. Substancje te działają silnie bakteriobójczo, sprzyjają tworzeniu się i wydalaniu żółci, obniżają ciśnienie krwi i wywierają korzystny wpływ na działalność przewodu pokarmowego. Cebulę podaje się wewnętrznie w różnych formach podobnie jak czosnek. Używa się jej jako środka wzmacniającego trawienie i pobudzającego apetyt, w celu obniżenia poziomu cukru we krwi, i jako środka wykrztuśnego. W pewnych wypadkach cebula daje pozytywne wyniki jako środek przeciw robakom. W medycynie ludowej stosuje się cebulę zewnętrznie przeciw owrzodzeniom, sok z cebuli wpuszczony do nosa hamuje katar. Liczne łuski okrywające cebulę („koszule”), zależnie od ilości, zapowiadały według ludowych wierzeń bardziej lub mniej ostrą zimę. Łupiny cebuli to także doskonały barwnik np. do wielkanocnych jaj. Wartość kaloryczna cebuli jest mała (10 dkg cebuli surowej = 50 kalorii), natomiast zawiera ona cenny zespół witamin A,B,C i bogaty asortyment soli mineralnych. Zawartość krzemu i wapnia koniecznego do budowy i wzmocnienia kości sprawia, że cebula jest wskazana jako pożywienie dla młodzieży i starców. Dzięki siarce, potasowi i jodowi cebula ma właściwości antytoksyczne i antyinfekcyjne. Także działania moczopędne zostały potwierdzone badaniami. Zaleca się spożywanie cebuli chorym na marskość wątroby oraz ludziom otyłym. Jeśli chodzi o kulinaria to cebula nie należy do jarzyn łatwostrawych, ta najsmaczniejsza smażona – najdłużej zalega w żołądku!. Najzdrowsza i najlepiej tolerowana przez organizm człowieka jest cebula surowa, dokładnie przeżuta. Nie zaleca się do surówek z dodatkiem cebuli dodawać octu, ponieważ kwas octowy utrudnia jej trawienie. Dla niektórych podobnie jak czosnek, cebula wydziela ostry i drażniący zapach, ale jej wartości odżywcze sprawiają, że jest jedną z najcenniejszych i niezastąpionych jarzyn w polskiej kuchni!
Dla tych, których drażni zapach czosnku i cebuli, proponuję żucie ziarnka palonej kawy lub lepiej zielonej naci pietruszki, znacznie łagodzi te skutki.

Informacje o bolgardla

Blog o bólu gardła
Ten wpis został opublikowany w kategorii kaszel i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

4 odpowiedzi na „Alcep syrop – cebula która łagodzi kaszel

  1. berta pisze:

    Od lat ludzie stosują cebulę na ból gardła, a właściwie syrop z cebuli.

  2. Mad pisze:

    Ten syrop na kaszel mogę polecić – działa jak własnoręcznie robiony syrop z cebuli.

  3. ewelina pisze:

    Z cebuli – bleeeeeeee……

  4. karina pisze:

    Jak brać to tylko własnoręcznie robiony syrop z cebuli wyjdzie taniej i będzie zdrowszy

Skomentuj

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s