Angina – groźny ból gardła

Angina to inaczej zapalenie migdałków i błony śluzowej gardła, wywołane przez bakterie paciorkowce β-hemolizujące z grupy A1. W walce z chorobą pomaga Chlorchinaldin.

Przyczyny

Powodem choroby są czynniki infekcyjne, najczęściej bakterie, choć warto wspomnieć także o przyczynach wirusowych.

Jak dochodzi do infekcji?

Zapalenie gardła, któremu towarzyszy drapanie i ból gardła, nie tylko przy przełykaniu, jest jedną z najczęstszych przyczyn wizyt u lekarza. Gardło to wspólny odcinek dwóch układów: oddechowego (łączy nos z krtanią i tchawicą) i pokarmowego (łączy jamę ustną z przełykiem), pokryty błoną śluzową. Jest miejscem szczególnie narażonym na atak mikroorganizmów chorobotwórczych, które docierają do gardła z powietrza i wraz z pokarmem.

Na szczęście wyposażeni jesteśmy w specjalne bariery ochronne. W tylnej części jamy ustnej znajduje się „pierścień”, który składa się z migdałków i tzw. wyrośla adenoidalnego, chroniących układ oddechowy przed wnikaniem wirusów i bakterii. Czasami jednak ochrona ta może zawieść. Dochodzi wówczas do zapalenia gardła. Duży procent infekcji to zakażenia bakteryjne. Bakterie wywołują nie tylko ból gardła, alei stany zapalne całej jamy ustnej.

Objawy bólu gardła

• Zakażeniu wirusowemu gardła towarzyszą zwykle podwyższona temperatura, bóle mięśni i katar.

• Infekcja bakteryjna, zwłaszcza spowodowana przez paciorkowce, rozpoczyna się nagle silnym bólem gardła i wysoką gorączką. Wymaga leczenia antybiotykami przepisanymi przez lekarza.

• Zapalenie migdałków (popularnie zwane anginą) charakteryzuje obecność białego lub żółtego nalotu. Konieczne jest leczenie antybiotykami

• Alergia – silne uczulenie np. na pyłki traw, daje oprócz typowych objawów uczuleniowych również uczucie drapania, a nawet lekkiego pobolewania gardła.

• Ból gardła, chrypka a nawet bezgłos może być spowodowany obrzmieniem strun głosowych np. w ciepłych i suchych pomieszczeniach.

• Drapanie w gardle może być efektem kłopotów z trawieniem na przykład nadkwaśności.

Gdy kwaśna treść żołądka cofa się do przełyku, dolegliwości mogą naśladować podrażnienie i ból gardła.

• Delikatną śluzówkę gardła mogą podrażnić spaliny, kurz, palenie papierosów oraz mocne mieszane drinki i ciężkie czerwone wina oraz ostre przyprawy.

W większości przypadków infekcji pomocny jest działający miejscowo Chlorchinaldin.

Nawet podczas antybiotykoterapii zalecane jest stosowanie Chlorchinaldinu – przeciwbakteryjna aktywność leku wspomaga bakteriobójcze działanie antybiotyków, zaś ssanie tabletek zwiększa przepływ śliny, co zapobiega wysuszaniu śluzówki i ułatwia oczyszczanie zainfekowanych tkanek.

Nie leczone infekcje bakteryjne mogą prowadzić do groźnych dla zdrowia powikłań m.in. zapalenia wsierdzia, gorączki reumatycznej lub zapalenia kłębuszków nerwowych, dlatego nie wolno ich lekceważyć.

Nie lekceważ choroby

Angina jest bardzo zakaźna. Choroba roznosi się droga kropelkową. Często wystarczy rozmawiać twarzą w twarz z osobą chorą, aby się zarazić. Przeważnie zarażamy się w pracy, w szkole, w środkach komunikacji miejskiej, dużych skupiskach ludzi. Do zakażenia może dojść przez dotyk, wystarczy trzymać słuchawkę telefonu, z którego wcześniej korzystał chory na anginę lub skorzystać z należącego do chorego przedmiotu. Na naszych dłoniach gromadzą się miliony bakterii, a po dotknięciu własnego nosa czy ust następuje zakażenie. Choroba atakuje łatwiej, gdy jesteśmy przemęczeni (zarówno fizycznie, jak i psychicznie), osłabieni z powodu innych chorób, źle się odżywiamy, niedostatecznie ciepło się ubieramy lub przemoczymy nogi. Wówczas komórki narażone na stres łatwiej ulegają wszelkim chorobom, w tym anginie.

Wbrew powszechnej opinii jedzenie lodów nie powoduje anginy. Wręcz przeciwnie – racjonalne hartowanie gardła przez jedzenie i picie chłodnych pokarmów i napojów pomaga ustrzec się przed anginą.

Objawy

Zarazki namnażają się w organizmie przez 3–5 dni. Potem nagle wzrasta temperatura – nawet do 40°C, pojawiają się dreszcze, ból głowy i ból gardła, (zwłaszcza przy przełykaniu). Na migdałkach niekiedy pojawia się biały nalot  – tzw. angina ropna czyli mieszanina włóknika i martwych leukocytów (naszych komórek odpornościowych). Czasami nalotu może być bardzo mało albo w ogóle może nie być widoczny, ponieważ w czasie przełykania jest ścierany przez pokarm i ślinę, a przy anginie o podłożu wirusowym nie powstaje wcale. Takie dolegliwości utrzymują się zwykle 7–10 dni. Objawy nie ograniczają się tylko do lokalnych zmian na migdałkach. Najczęściej zauważanymi objawami są także:

  • silny, promieniujący do uszu ból gardła
  • złe samopoczucie, apatia
  • utrudnione oddychanie
  • gorączka, zwykle bardzo wysoka ok. 38 stopni C
  • wymioty – tylko u małych dzieci do 7. roku życia
  • poczucie rozbicia
  • bóle kostno-stawowe
  • nieprzyjemny zapach z ust
  • obrzęk gardła, trudności w przełykaniu
  • powiększone i bolesne przy ucisku węzły chłonne, szczególnie szyi
  • powiększenie, przekrwienie migdałków
  • zaczerwienienie łuków podniebiennych i otaczających je błon śluzowych
  • brak apetytu

Leczenie anginy

Z anginą bakteryjną upora się wyłącznie antybiotyk – zazwyczaj stosowana jest penicylina. O rodzaju leków i sposobie ich przyjmowania decyduje lekarz. Brak poprawy po 3-4 dobach antybiotykoterapii może świadczyć o konieczności zmiany leku.

Aby zmniejszyć gorączkę, można podać choremu leki zawierające paracetamol lub aspirynę. O przyjętej kuracji nigdy nie należy decydować jednak samodzielnie. Z powodu ogólnego osłabienia pacjenci na ogół sami wybierają łóżko jako miejsce kuracji. Wysoka gorączka znacznie obciąża układ krążenia, bo nasze serce bije szybciej, może podnieść się też ciśnienie krwi, co jest szczególnie niebezpieczne zwłaszcza dla osób z chorobami krążenia.

Wraz z wysoką temperaturą tracimy spore ilości wody zatem wskazane jest podawanie dużej ilości ciepłych płynów. Może to być np. herbata z cytryną, z malinami i miodem pszczelim. Gdy węzły chłonne szyi są powiększone i bolesne, wówczas pomagają ciepłe okłady na gardło. Dużą ulgę może przynieść również specjalna, ziołowa płukanka gardła, która łagodzi podrażnienia i powoduje szybsze gojenie migdałków  – można stosować np. wywar z rumianku i szałwii. Dolegliwości bólowe gardła łagodzą również niektóre tabletki do ssania: Septolete, Tymianek i Podbiał, Neo-angin czy Chlorchinaldin. Dieta chorego powinna być w miarę możliwości półpłynna, aby jak najmniej drażnić gardło. Lepiej jest podczas choroby unikać potraw zbyt gorących i pikantnych. Należy natomiast spożywać pokarmy zawierające duże ilości witamin, takie jak warzywa i owoce.

Informacje o bolgardla

Blog o bólu gardła
Ten wpis został opublikowany w kategorii Ból gardła, Na ból i oznaczony tagami . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s